Gündem

Dolar ve ABD on yıllık tahvil faizi sakin

Cuma günü ABD borsalarında gözlenen güçlü yükseliş haftanın ilk işlem gününde de sürdü. %3,4 oranında prim yapan Nasdaq teknoloji endeksi yükselişe öncülük etti. Bu sabah ise vadelilerde hafif düşüş gözleniyor. Diğer yandan, Avrupa vadelileri ve Asya borsaları primli seyrediyor. Fed üyelerinden gelen yumuşak açıklamalar fiyatlamalarda etkisini gösterirken, Dolar ve ABD on yıllık tahvil faizi sakin. Ons Altın da tekrar 1.800 seviyesinin üzerine çıkma çabasında. Yurtdışı borsalardaki seyirle birlikte BIST100 endeksi de güne alıcılı bir görüntüyle başlayabilir. Dün bankacılık endeksi (XBANK) öncülüğünde 2.000 psikolojik seviyesinin üzerinde kapatmayı başaran BIST100, bu seviyenin üzerinde kalarak yükseliş isteğini koruyabilir. Kurdaki düşüş eğilimi ve banka bilançolarına yönelik beklentilerle XBANK endeksi desteklemeye devam edebilir. Bu akşam Akbank güçlü beklenen dördüncü çeyrek karını ve 2022 beklentilerini paylaşacak.

 

 

     

*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.
 

 


MAKROEKONOMİ

   
Yurt içinde dün, TÜİK tarafından aralık ayına ilişkin dış ticaret dengesi verisi açıklandı. Aralık ayında ihracat ve ithalatta zirveler yenilendi. Toplam ithalatın %80’ini oluşturan ara malı ithalatı, ithalattaki artışın belirleyicisi olurken, bu artış büyük ölçüde enerji kaleminden kaynaklandı. Kasımda öne çekilen taleple birlikte tüketim malları ithalatında artış görmüştük. Aralıkta binek otomobili, dayanıklı ve yarı dayanıklı kalemlerin ithalatındaki düşüşle tüketim malı ithalatının aylık azaldığı görülüyor.

  • Neticede aralıkta ihracat aylık %4 arttı ve 22,3 milyar USD ile tarihi yüksek seviyesinde. İthalat ise aylık %8 artarak 29,1 milyar USD ile rekor seviyesinde. Dış ticaret açığı ise aralıkta 6,8 milyar USD’ye çıkarak Mayıs 2018’den bu yana en yüksek seviyede. Altın ithalatı tarihi ortalamasının belirgin altındaki seviyelerini koruyor, enerji ithalatı ise tarihi yüksek seviyesini yeniledi.
  • İç talep görünümüne dair daha net bir resim sunan altın ve enerji hariç ithalatta, artışın kasıma göre hız kesse de sürdüğünü gözlemliyoruz. Bu görüntüye karşılık tüketim malı ithalatındaki yavaşlama ve iç talebe dair izlediğimiz diğer öncü göstergeler aralık ayında iç talebin sınırlı da olsa hız kesmeye başladığını gösteriyor.

2021 yılında ihracat 225 milyar USD ile OVP’de yıl sonu ihracat hedefi 211 milyar USD’nin üzerine çıktı. 2021 yılında toplam ihracat rekor kırarken, ithalat da yıllık %24 artışla 271 milyar USD ile rekor kırdı. Bu durumda 2020 yılına göre %74 artan net enerji ithalatı belirleyici oldu. Net altın ithalatı ise yıllık %91 azalarak toplam ithalattaki artışı sınırladı. Dış ticaret açığı ise ihracatın desteğiyle yıllık %7,5 azaldı ve 46 milyar USD gerçekleşti.
 
Hükümet yetkilileri 2022 yılında ihracatın 250 milyar USD’ye ulaşmasını hedeflemektedir. İhracatta yıla nasıl başladığımıza dair fikir vermesi adına günlük ihracat verilerine baktığımızda ocak ayında ihracatta aylık bir düşüşün gerçekleşebileceğini ve aylık ihracatın, 2021 yılı ortalamasının hafif altında gerçekleşebileceğini hesaplamaktayız, bu kısmi yavaşlama durumu hem Omicron varyantı ve tedarik zincirindeki sıkıntılar ile hem de enerji piyasasındaki görünümün kısmi yansımasıyla gerçekleşmiş olabilir.

Bununla birlikte anket bazlı göstergelerden ”gelecek 3 aya yönelik ihracat siparişleri” ihracattaki olumlu seyrin bu yıl da süreceğini gösteriyor. Tedarik zincirindeki sıkıntıların bu sene de özellikle ilk yarıda devam edebileceği düşünülmekte, bu durum motorlu kara taşıtları ve elektronik gibi sektörlerde kısmi dalgalanmanın sürebileceğine işaret etmekte. Riskler olarak ayrıca TL’deki görünüm, aşıya duyarlılığı azalan ve hastaneye yatışları artıran yeni varyantlar ihtimali ön plana çıkmakta. Ancak Omicron varyantının hızlı yayılmasına karşılık hastaneye yatışları belirgin artırmaması piyasaların yeni yıla bu konuda iyimser bir bakış açısıyla girmesini sağlıyor. Bu sene iç talebin, enerji ve altın ithalatının seyri toplam ithalata yön verecek.

  Kaynak: TÜİK.
Ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından aralık ayına ilişkin gelen yabancı ziyaretçi sayısı verisi açıklandı. Buna göre, gelen yabancı ziyaretçi sayısı aralık ayında aylık %7,3 artarken, yıllık bazda %170,6 arttı. Aşılamadaki ilerleme ile 2019 yılı Aralık ayı ile kıyaslandığında halen Omicron varyantının etkilerinin sürmesine rağmen gelen yabancı ziyaretçi sayısı sadece %11,9 düşük kaldı. Ayrıca gelirlere baktığımızda ise 2020 yılı ile kıyaslandığında kişi başına elde edilen turizm gelirinin oldukça arttığı görülmekte. Veride yolcu sayısında artış görsek de bir önceki aya göre toplam turizm gelirinde düşüş görülmekte fakat geçtiğimiz yıla göre oldukça yüksek kaldı. Bu açıdan net hizmet gelirlerinin aylık bazda düşmesi ve kümülatif bazda ise katkı vermeye devam etmesi olası gözükmekte.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın şubat-nisan dönemine ilişkin iç borçlanma stratejisine göre, şubat ayında 64,1 milyar TL’lik iç borç servisine karşılık 49 milyar TL iç borçlanma, mart ayında 29 milyar TL’lik iç borç servisine karşılık 33,5 milyar TL iç borçlanma, nisan ayında ise 22,4 milyar TL’lik iç borç servisine karşılık 27 milyar TL iç borçlanma öngörülüyor.  Bir önceki strateji dokümanındaki borçlanma takvimi ile yenisi kıyaslandığında şubat borçlanma takviminde 3 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli tahvil ihracının eklendiğini ve 10 yıllık sabit kuponlu devlet tahvili ihracının ise takvimden çıkarıldığını görmekteyiz. Ayrıca şubat ve mart aylarının dış borç ödeme açısından da yoğun olduğu görülmekte. Ek olarak bir önceki strateji dokümanı ile kıyaslandığında şubat ve mart ayları için borçlanma dışı kaynak hedefi yaklaşık 15,4 milyar TL artırılmış.

Euro Bölgesi’nde geçen yılın son çeyreğine ilişkin öncü GSYH büyüme verisi açıklandı. Bölgede GSYH büyümesi geçen yılın son çeyreğinde artan Omicron varyantı kaynaklı vakalar ve uygulanan kısıtlayıcı tedbirlerin etkisiyle çeyreklik bazda %2,3’ten %0,3’e gerileyerek beklentilerin üzerinde yavaşladı. Euro Bölgesi GSYH’ı, 2020 yılındaki %6,4’lük sert daralmanın ardından 2021 yılının tamamında ise %5,2 büyüme sergiledi.

Ayrıca Almanya’da ocak ayına ilişkin öncü TÜFE, aylık %0,4 artarken, yıllık ise %5,3’ten %4,9’a kısmi geriledi. Bu kapsamda, yıllık TÜFE’de 7 aylık aradan sonra ocak ayında ilk kez düşüş gözlendi. Ocak ayında yıllık bazda yine en yüksek fiyat artışları enerji ürünlerinde (%20,5) görüldü.
 
Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, TSİ 17.45’te ocak ayına ilişkin nihai imalat sektörü PMI verisi takip edilecek. Ocak ayında Omicron varyantının etkisiyle ABD öncü imalat PMI 57,7’den 55’e gerilemişti, buna karşın büyüme bölgesindeki seyrini sürdürmüştü.

Ayrıca ABD’de TSİ 18’de ocak ayına ilişkin ISM imalat sanayi PMI endeksi açıklanacak.  Endeks, aralık ayında 61,1’den 58,7’ye gerileyerek beklentilerin üzerinde düşüş kaydetmiş ve imalat sanayinde büyümenin hafif yavaşladığına işaret etmişti. Endeksin ocak ayında ise 57,6’ya hafif gerilemesi ancak büyüme bölgesindeki güçlü seyrini sürdürmesi bekleniyor.

Bunun yanında, ABD’de TSİ 18’de aralık ayına ilişkin JOLTS açılan iş sayısı verisi takip edilecek. Kasım ayına ilişkin JOLTS açılan iş sayısı 11 milyondan 10,56 milyona hafif gerilemiş, bununla birlikte emek talebinin güçlü güçlü seyrini sürdürdüğüne işaret etmişti. Aralıkta ise açılan iş sayısının artan Omicron varyantı vakaları nedeniyle 10,3 milyon adede hafif gerilemesi bekleniyor.

Avrupa genelinde de ocak ayına ilişkin nihai imalat PMI verileri takip edilecek. Avrupa’da imalat PMI’lar, artan Omicron varyantı endişeleri, uygulanan kısıtlayıcı tedbirler ve artan enflasyonist baskılara karşın 50 eşik seviyesinin üzerinde büyüme bölgesindeki güçlü seyirlerini sürdürmüştü. Almanya’da imalat PMI ocakta tedarik darboğazlarının daha fazla hafifleme işaretleri göstermesiyle fabrika faaliyetlerinde ve yeni siparişlerde son 5 aydaki en güçlü büyümenin etkisiyle 57,4’ten 60,5’e yükselmiş ve bölgede en güçlü toparlanmaya işaret etmişti.

Ayrıca Almanya’da TSİ 10’da aralık ayına ilişkin perakende satışlar verisi açıklanacak. Almanya’da perakende satışların, Omicron varyantının ve pandemide uygulanan kısıtlamaların iç talebe yönelik olumsuz etkileriyle aylık %1,4 gerilemesi bekleniyor.

Bunun yanında, Euro Bölgesi’nde TSİ 13’te aralık ayına ilişkin işsizlik oranı verisi açıklanacak. Euro Bölgesi’nde işsizlik oranı kasım ayında düşüşünü sürdürerek beklentilerle uyumlu olarak %7,3’ten %7,2’ye gerilemiş ve böylece Mart 2020’den bu yana en düşük seviyeye gelmişti. Bölgede aralık ayında da işsizlik oranının %7,1’e hafif gerilemesi bekleniyor.

Yurt içinde ise, TSİ 10’da ocak ayına ilişkin İSO imalat sektörü PMI verisi açıklanacak. Aralık ayında İSO imalat PMI, 52’den 52,1’e yükselmiş ve imalat sanayi faaliyetlerinin hafif hızlandığına işaret etmişti. Ocak ayında ise reel kesim güven endeksinde yükselişe ve kurdaki durağanlaşmaya rağmen, KKO’da kısmi azalış, kısa vadede enerji arzı sıkıntılarının üretime ve ihracata yansıyabilecek olası etkileri nedeniyle PMI’da gerileme görülebilir.

TCMB Analitik Bilanço Verileri’ne göre 28 Ocak haftasında toplam ve net rezervin arttığını hesaplamaktayız. Toplam rezervin 0,5 milyar USD artarak 110,3 milyar USD’ye ve net uluslararası rezervin ise 1,7 milyar USD artarak 11 milyar USD’ye geldiğini öngörmekteyiz.
 

ŞİRKET HABERLERİ 

İş GYO (ISGYO, Nötr): İş GYO 4Ç2021’de 1.319mn TL net dönem karı yazmıştır. Bizim kar beklentimiz 1.085mn TL iken, piyasanın ortalama kar beklentisi ise 1.044mn TL idi. Şirket bir önceki yılın son çeyreğinde 275,6mn TL kar açıklamıştı. Yatırım amaçlı gayrimenkul değerleme gelirinin 1.140mn TL olarak (4Ç2020: net 261,3mn TL)  gerçekleşmesi karın yüksek gelmesinde önemli bir etken olmuştur. İş GYO’nun satış gelirleri 4Ç2021’de 202mn TL gerçekleşerek yıllık %87,4 oranında büyüme kaydetmiştir. Bu gelirlerin 68,5mn TL’si kira gelirleri (üst hakkı gelirleri dahil), 129,7mn TL’si konut satışlarından oluşmuştur. Kira gelirleri yıllık %23,1, konut satışları %169,5 oranında artış kaydetmiştir. Brüt karlılık ise 118,4mn TL ile 4Ç2020’deki 42,4mn TL’nin oldukça üzerinde gerçekleşirken, brüt kar marjı %58,6 olmuştur. Öte yandan, Şirket yılın dördüncü çeyreğinde 13,3mn TL net finansman gideri (Önceki çeyrek: 47,9mn TL, 4Ç2020:33,6mn TL net gider) kaydetmiştir.

Dördüncü çeyrek net dönem karı sonrasında İş GYO’nun 2021’deki karı 1.330mn TL olmuştur. Şirket 2020 yılında 266,5mn TL kar açıklamıştı.

Girişim Elektrik Sanayii (GESAN, Sınırlı Pozitif): Şirket, Mutluer Enerji A.Ş. ile Konya’da bulunan 44 MWe/46,8 MWm Mutlu-5 Rüzgar Santrali’nin Hibrit Güneş Santrali kurulumu için sözleşme imzalamıştır. İlgili sözleşmenin bedeli 16,8mn USD’dir. Söz konusu projenin 2022 yılı 3. çeyrekte tam güç ile devreye girmesi planlanmaktadır.
Şirket daha önce Kamu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) yapmış olduğu bildirimde, GDZ Elektrik Dağıtım A.Ş. tarafından ‘Hermetik Dağıtım Trafosu Alımı İşi’ için sözleşme yapılmaya davet edildiğini ve sözleşme bedelinin 488bin USD olduğunu belirtmişti. GDZ Elektrik Dağıtım A.Ş. ile sözleşme imzalandığını açıklanmıştır.

Ayrıca şirketin, TEİAŞ Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen ”TEİAŞ 8. Bölge (Ankara) ve TEİAŞ 19. Bölge (Antalya) Müdürlüklerinde Çatı Üstü Ges Kurulumu Yapımı İşi” için girdiği ve en avantajlı fiyat vererek 1. olduğu ihale kararının kesinleştiği bilgisi ihale komisyonu tarafından şirkete tebliğ edilmiştir. İhale bedelleri, TEİAŞ 8. Bölge (Ankara) için 3mn TL ve TEİAŞ 19. Bölge (Antalya) için 5mn TL olmak üzere toplam bedel 8mn TL’dir.

Bunun yanında şirketin EÜAŞ Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen ”EÜAŞ İstanbul DGS İşletme Müdürlüğü İhtiyacı Toplam 5400 metre 18/30 kV, 1×500/35 mm2 Kesitli YXC7VY2V-R (TSE)-N2XSYR(AL)Y (VDE) Tip Enerji Kablosunun Temin Edilmesi” ihalesinde en avantajlı fiyatı vererek, 1. olduğu belirtilmişti. Fiyat azaltım usulü pazarlık edilerek, güncel ihale bedelinin 361bin USD olarak revize edildiği ve İhale komisyonu tarafından, ihale kararının kesinleştiği ihalenin şirket uhdesinde kaldığı tebliğ edilmiştir.

Gübre Fabrikaları (GUBRF, Sınırlı Pozitif): Şirket Bağlı Ortaklığı Gübretaş Maden Yatırımları A.Ş.’ye Söğüt Altın Madeni Projesi ile ilgili olarak T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü tarafından yatırım teşvik belgesi düzenlenmiş olup teşvik ile ilgili bilgiler aşağıdaki gibidir:

Yatırımın Cinsi: Komple Yeni Yatırım; Yatırımın Destek Sınıfı: Bölgesel-Öncelikli Yatırım; Öngörülen Destek Unsurları: Sigorta Primi İşveren Hissesi 7 Yıl. Vergi İndirimi %80, YKO %40. Gümrük Vergisi Muafiyeti, KDV İstisnası, Faiz Desteği; Yatırımın Toplam Kapasitesi: Dore Külçe Altın 7,67 Ton/Yıl, Cevher İşleme 1.252.800 Ton/Yıl; Yatırım Tutarı (TL): 4,63 milyar TL; İthal Makine ve Teçhizat ($): 66,6mn TL; istihdam: 970

Tekfen Holding (TKFEN, Nötr): 8 Aralık 2021’de Tekfen İnşaat ve Tesisat A.Ş., Chiyoda Technip Adi Ortaklığı (CTJV) idaresinden Katar’da North Field East Onshore projesi EPC-1 paketine ait Common Offsites 2 genel işlerini üstlenmek üzere ihaleyi kazandığını bildirmişti. 53 ayda planlanması tahmin edilen proje için sözleşme imzalanmıştır. Projenin sözleşme bedeli mevcut metraja göre yaklaşık 384,4mn USD’dir.

Turkcell (TCELL, Nötr): Yönetim Kurulu, Paycell markasıyla hizmet veren Turkcell Ödeme ve Elektronik Para Hizmetleri A.Ş. (“TÖHAŞ”)’nin, AB ülkelerinde uluslararası para transferi ve ödeme hizmetleri faaliyetlerinde bulunmasına karar vermiştir. Söz konusu faaliyetlerin yürütülmesi amacıyla, ilgili kurumlardan gerekli yasal izinlerin alınmasının ardından, şirketin bağlı ortaklıklarından Almanya’da mukim Turkcell Europe GmbH’nin TÖHAŞ tarafından devralınmasına karar verilmiştir.

SEKTÖR HABERLERİ 

Bankacılık: Bankacılık sektörünün Aralık ayı net dönem karı bir önceki aya göre %81,6 oranında artarak 16,8 milyar TL’ye yükselmiştir. Düzeltmeler kaynaklı enflasyon endeksli tahvillerin desteği daha da belirginleşirken, net ücret ve komisyon gelirlerindeki artış ve karşılıklardaki azalış net karı destekleyen ana unsular olmuştur. Bankacılık sektörünün net faiz gelirleri aylık bazda %16,7 oranında artarak aralıkta 43,7 milyar TL’ye yükselirken, menkul kıymetlerden alınan faizler 27,5 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Net ücret ve komisyon gelirleri ise %21,7 gibi yüksek bir oranda büyüyerek 7,4 milyar TL’ye yükselmiştir. Bununla birlikte, önceki ayda kaydedilen görece yüksek karşılık giderleri, %25,1’lik düşüşe karşın, yüksek seyretmeye devam etmiş ve toplam karşılık giderleri 29,8 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Öte yandan, korunma kaynaklı (döviz cinsi tutulan karşılıklara istinaden yapılan koruma) net ticari kar 6,8 milyar TL olmuştur. Önceki aya göre bu kalemden elde edilen gelir ise %47 düşmüştür. Son olarak, bankacılık sektörünün operasyonel giderleri kurdaki artışın da etkisiyle %29,2 oranında artarak 13,6 milyar TL olmuştur.  Özel bankaların karı aralık ayında 11,2 milyar TL ile önceki aya göre  %32,7 oranında artarken, kamu bankalarının karı 0,8 milyar TL’den 5,5 milyar TL’ye yükselmiştir. Dördüncü çeyrekte ise kamu bankalarının karı çeyreksel bazda %103,8 oranında büyüyerek 9,5 milyar TL’ye yükselirken, özel bankaların karı %38,7 oranında artmış ve 25,7 milyar TL olmuştur. Aralık ayı karı sonrasında bankacılık sektörünün 2021 yılı net dönem karı bir önceki yıla göre %57,4 oranında artarak 92,1 milyar TL’ye yükselmiştir. Özel bankaların karı 70,6 milyar TL gerçekleşmiş yıllık ve %90,6 oranında artmıştır. Kamu bankalarının karı ise aynı dönemler itibarıyla yatay kalarak 21,5 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Yılın son ayında TL krediler %3,6 oranında büyürken; tüketici kredileri, konut ile ihtiyaç ve diğer krediler öncülüğünde %2,2 artmıştır. Kredi kartlarında %4,6’lık artış gözlenirken, kobi kredilerindeki büyüme %1,9 olmuştur. Fonlama tarafında bakıldığında, TL mevduatlarda %1,8 oranında düşüş gözlenmiştir. Bankacılık sektörünün kredi/mevduat oranı ise 50 baz puan azalarak %90,4 olarak gerçekleşmiştir. Bankacılık sektörünün kümülatif özsermaye karlılığı yüksek kar ile birlikte 160 baz puan artışla %15,3’e (aylık %28,8) yükselmiştir. Aktif karlılık ise %1,3 ile 10 baz puan iyileşme kaydetmişti. Öte yandan, net faiz marjında iyileşme trendi sürmüştür. Net Faiz Marjı’nda %3,76’ya kadar yükseliş gözlenmiştir. Bankacılık sektörü sorunlu kredi oranı 8 baz puan azalarak %3,10 olarak gerçekleşmiştir. Son olarak, sermaye yeterlilik oranı Aralık ayında 55 baz puan artarak %18,34 olarak gerçekleşmiştir.

Doğalgaz: Doğalgazda, şubat ayında mesken ve sanayi aboneleri için geçerli tarife sabit kaldı, elektrik üretim amaçlı tarifeye %14 zam yapıldı. (Kaynak: BOTAŞ)

Emtia: Asya’da kömür fiyatları en büyük kömür ihracatçılarından olan Endonezya’nın ihracatı kısıtlaması ve fabrikaların pahalı doğalgaz yerine kömürü tercih etmesiyle rekor seviyeye yükseldi. IHS Markit ve Argus’un haftalık endeksine göre Avustralya’daki Newcastle limanındaki termal kömür fiyatları ton başına 261.40 dolara yükseldi. Böylece Ekim ayında görülen rekor seviye de aşılmış oldu. Dünyanın bir numaralı termal kömür ihracatçısı Endonezya’nın Ocak ayında ihracata sınırlamalar getirmesi kömür fiyatlarında dalgalanmaya yol açmıştı. Öte yandan Japonya’da bazı fabrikaların tekrar kömür kullanımına yönelmesi de fiyatlardaki yükselişi tetikledi. Arzın talebi karşılamaması nedeniyle termal kömür fiyatları bu yıl ikinci kez yükseldi.

Turizm: Türkiye 2021 yılında, bir önceki yıla oranla yüzde 88,08 artışla yaklaşık 30 milyon ziyaretçi ağırladı. Türkiye’nin 2021 yılı turizm geliri ise yüzde 103,02 artışla yaklaşık 24,5 milyar dolar oldu. Yabancı ziyaretçi sayısında Türkiye, geçtiğimiz yıl yine bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 94,06 artış yakaladı. Ocak-Aralık döneminde en çok ziyaretçi gönderen ülke sıralamasında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 120,52 artış ile Rusya Federasyonu birinci, yüzde 175,73 artış ile Almanya ikinci, yüzde 106,49 artış ile Ukrayna üçüncü sırada yer aldı. Ukrayna’yı Bulgaristan ve İran izledi. Türkiye’yi 2021 yılı Aralık ayında ziyaret eden yabancı sayısı da geçen yılın aynı ayına göre yüzde 170,62 arttı ve 1 milyon 892 bin 520 olarak gerçekleşti.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Ege Gübre Sanayii (EGGUB): Şirket tarafından yapılması planlanan “İskele Kapasite Artışı ve Dip Taraması Projesi Yatırımı” ile ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yapılan müracaat ilgili komisyonlarca incelenmiş ve “Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu” kararı verildiği açıklanmıştır.

Altındağ Madencilik (ALMAD): Şirketin Malkara’da bulunan Kömür Maden Sahası yatırımlarına ilişkin 27mn TL peşin bedelle toplam 15 adet FORD Marka, Trucks 4142 XD ve D (8×4) model Damperli Kamyon alımı için imzaladıkları sözleşmeye istinaden, 26,6mn TL nakit ödeme yaptıklarını, kalan tutarın araçların tescil işlemleri sonrasında Sigorta Poliçelerinin düzenlenmesine müteakip ayrıca nakden ödeneceği açıklanmıştır.

Kontrolmatik Teknoloji (KONTR): Çekmeköy – Sancaktepe – Sultanbeyli Metrosu, ‘SCADA ve Kontrol Haberleşme Sistemleri’ projesi kapsamında Doğuş – Yapı Merkezi – Özaltın Adi Ortaklığı ile 5,2mn EURO+KDV sözleşme imzalamıştır. Proje kapsamında: Temel ve Detaylı Tasarım, Mühendislik Hizmetleri, SCADA, Kontrol ve Haberleşme sisteminin temini ve entegrasyonu işleri anahtar teslim esasına göre tamamlanacaktır.

FAİZ PİYASALARI

Pazartesi günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %14 seviyesinde gerçekleşti. TCMB dün 60 milyar TL’lik (%14’ten, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise haftalık repo ihaleleri kaynaklı 353 milyar TL oldu.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %1,77 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,77-%1,81 bandında hareketin ardından %1,78 seviyesinden günü kapattı. 

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinde faizlerde kısa vadeli tarafta düşüşler görülürken, orta ve uzun vadeli tarafta artışlar gözlendi. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta 70 baz puana yaklaşan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 25 baz puana varan yükselişler görüldü. 

GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ


 

Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
güvenilir casino siteleri Bahiscom - Tipobet Giriş Sahabet Sahabet
Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -