Gündem

Çin’in zor durumdaki gayrimenkul sektörü

Tahvillere gelen satışların durmasıyla borsalarda bu sabah toparlanma gözleniyor. ABD on yıllık tahvil faizi halen %1,80’nin üzerinde olsa da ABD vadelileri %0,5 civarında yükselişte. MSCI endeksinde de beş günlük düşüş durmuş gözüküyor. Çin’in zor durumdaki gayrimenkul sektörüne yönelik destekleyici adımlar atacağı söylemleri Asya’da bu sabah olumlu haber akışı olarak izleniyor. Diğer yandan, Ukrayna – Rusya gerilimi ile ilgili görüşmeler ve açıklamalar devam ederken, ortamda biraz yatışma gözleniyor. Rus borsası dün %3,5 değer kazandı. Bu sabah da Ruble artıda seyrediyor. Bu gelişmeler kapsamında BIST100 endeksi de güne alıcılı bir görüntüyle başlayabilir. Endekste, bir önceki gün sert düşüşün başladığı 2.065/70 bölgesine doğru alımlar sürebilir. Bugün yurtiçinde TCMB faiz kararı yakından izlenecek. TCMB’nin beklendiği gibi politika faizinde değişiklik yapmaması durumunda bankacılık endeksinde pozitif ayrışma eğilimi belirginlik kazanabilir.   

 

MAKROEKONOMİ

İngiltere’de aralık ayına ilişkin TÜFE aylık %0,5 artışla beklentilerin üzerinde gelirken, yıllık bazda ise %5,1’den %5,4’e yükselerek beklentileri aştı ve böylece Mart 1992’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Aylık bazda en yüksek fiyat artışları, mobilya ve ev eşyası (%2), gıda ve alkolsüz içecekler (%1,3) ve ulaşım (%1) gruplarında gözlendi. BoE, aralık ayı toplantısında salgınının başlamasından bu yana ilk kez politika faiz oranını yükseltmişti. BoE, enflasyonun nisan ayında %6 civarına yükselerek tepeyi görmesini beklemekte.

Yurt dışı tarafta bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, TSİ 16.30’da ocak ayına ilişkin Philadelphia Fed İş Dünyası Endeksi takip edilecek. Endeks, aralıkta son yedi ayın en yüksek seviyesi olan 39’dan 15,4’e gerilemiş ve büyümenin yavaşlayarak da olsa devam ettiğine işaret etmişti. Endeksin ocak ayında ise 19’a hafif yükselmesi bekleniyor.

Ayrıca ABD’de TSİ 18’de aralık ayına ilişkin ikinci el konut satışları verisi açıklanacak. Kasımda ikinci el konut satışları aylık %1,9 artış kaydetmişti, aralıkta ise %0,4 hafif düşüş sergilemesi bekleniyor. Bu arada dün açıklanan verilere göre aralıkta aylık bazda hafif düşüş beklentisine karşın konut başlangıçları %1,4 ve inşaat izinleri de %9,1 artışla konut piyasası faaliyetlerinde büyümenin ve güçlü konut talebinin sürdüğüne işaret etti.

Bunun yanında, ABD’de TSİ 16.30’da 15 Ocak haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi açıklanacak.  Yılın ilk yeni işsizlik maaşı başvuruları verileri pandemi öncesi seviyelerinin altında kalmaya devam ederek istihdam piyasası koşullarının sıkı kalmaya devam ettiğini göstermekte.

Avrupa tarafında, TSİ 15.30’da ECB’nin 16 Aralık’taki Para Politikası Kurulu toplantına ilişkin tutanaklar yayınlanacak. Son toplantısında ECB, faiz oranlarında değişikliğe gitmemişti, Pandemi Acil Varlık Alım Programı’nın (PEPP) mart ayında sonlandıracağını belirtmişti. Diğer yandan ECB, PEPP’teki azaltımların bir kısmını dengelemek amacıyla normal varlık alım programı olan APP kapsamında tahvil alımlarını artıracağını bildirmişti. ECB, Fed’in aksine enflasyonun geçici olduğu yönündeki pozisyonunu korumuştu. Son dönemde ise bazı üyeler enflasyonun öngörüldüğü kadar geçici olmadığına dair ifadeler kullanmakta, dolayısıyla tutanaklar üyelerin enflasyona bakışının anlaşılması açısından önemli olacaktır.

Bunun yanında, Euro Bölgesi’nde TSİ 13’te aralık ayına ilişkin nihai TÜFE verisi açıklanacak. Euro Bölgesi’nde aralık ayına ilişkin öncü TÜFE aylık %0,4 artarken, yıllık ise %4,9’dan %5’e yükselerek yeni bir rekor seviyeye ulaşmıştı.  

Öte yandan, TSİ 12’de Norveç Merkez Bankası’nın politika faiz oranını %0,50 seviyesinde sabit tutması bekleniyor. Bankanın enflasyon ve ekonomik görünüme ilişkin değerlendirmeleri yakından takip edilecek.

Yurt içi tarafta ise, piyasaların odak noktasında TSİ 14’te TCMB’nin PPK Toplantısı olacak.  Aralık ayı PPK toplantısında TCMB, politika faizini 100 baz puan indirerek %14 seviyesine çekmişti. Karar metninde, arızi faktörlerin fiyat artışları üzerinde oluşturduğu geçici etkilerin ima ettiği faiz indirim alanının tamamlandığı ifade edilmiş ve alınmış olan kararların birikimli etkilerinin 2022 yılının ilk çeyreğinde yakından takip edileceği ve bu dönemde fiyat istikrarının sürdürülebilir bir zeminde yeniden şekillenmesi amacıyla geniş kapsamlı politika çerçevesi gözden geçirme süreci yürütüleceği vurgulanmıştı. Bu kapsamda piyasa katılımcıları TCMB’nin faizlerde bir değişiklik yapmasını beklemiyor.

Ayrıca TCMB tarafından haftalık DTH, rezerv ve sermaye hareketleri istatistikleri yayınlanacak. 

  • Yurt içi yerleşiklerin dolarizasyon hareketine BDDK’nın yayınladığı günlük verilerden de bakıyoruz. 14 Ocak haftasında toplam DTH miktarı 0,11 milyar USD (bireysel 0,1 milyar USD artış ve kurumsal 0,02 milyar USD artış) arttı. Toplam YP mevduatın toplam mevduat içerisindeki oranı %64,8’den %63,5’e geriledi. TL kredilerde haftalık %0,7 artış, YP kredilerde %0,68 artış, toplam kredilerde ise kur etkisinden arındırılmış bazda baktığımızda %0,69 artış görmekteyiz.
  • TCMB Analitik Bilanço verilerine göre 14 Ocak haftasında toplam ve net rezervin arttığını hesaplamaktayız. Toplam rezervin 0,5 milyar USD artarak 109,9 milyar USD’ye, net uluslararası rezervin 0,4 milyar USD artarak 8,3 milyar USD seviyesine geldiğini öngörmekteyiz.

 

*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.

 

     

 

ŞİRKET HABERLERİ 

Beşiktaş Futbol Yatırımları (BJKAS, Sınırlı Negatif): Beşiktaş 1 Eylül  – 30 Kasım 2021 döneminde (2. çeyrek) 67,4mn TL ana ortaklık net dönem zararı açıklamıştır. Bir önceki yılın aynı çeyreğinde 187,4mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydedilmişti. Beşiktaş’ın bu çeyrekteki brüt karı 14,8mn TL’yi göstermiştir. Geçen yılın aynı çeyreğindeki brüt zarar 23mn TL idi. İkinci çeyrekte 29,9mn TL’lik faaliyet karı kaydeden şirketin net finansman giderleri 94,7mn TL olmuştur. 2Ç2020’deki finansman giderleri 105,3mn TL idi. 2,6mn TL’lik vergi gideri sonrasında şirketin ana ortaklık net dönem zararı 67,4mn TL’yi göstermiştir. İlk çeyrekteki zarar rakamına bağlı olarak 6 aylık ana ortaklık net dönem zararı 73,6mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir. 2020’nin 6 aylık dönemindeki ana ortaklık net dönem zararı 227,8mn TL idi.
 
Fenerbahçe Futbol (FENER, Sınırlı Negatif): Fenerbahçe 1 Eylül  – 30 Kasım 2021 döneminde (2. çeyrek) 214,7mn TL ana ortaklık net dönem zararı açıklamıştır. Bir önceki yılın aynı çeyreğinde 19,4mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydedilmişti. Fenerbahçe’nin bu çeyrekteki brüt zararı 91,3mn TL’yi göstermiştir. Geçen yılın aynı çeyreğindeki brüt zarar 117,5mn TL idi. 182mn TL’lik faaliyet zararı kaydeden şirketin net finansman giderleri 50,2mn TL olmuştur. 2Ç2020’deki finansman giderleri 34,4mn TL idi. 0,2mn TL’lik vergi gideri sonrasında şirketin ana ortaklık net dönem zararı 214,7mn TL’yi göstermiştir. 2. çeyrek zararına karşın ilk çeyrekteki kar rakamına bağlı olarak 6 aylık ana ortaklık net dönem karı 40,8mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir. 2020’nin 6 aylık dönemindeki ana ortaklık net dönem zararı 50,6mn TL idi.

Galatasaray Sportif (GSRAY, Sınırlı Negatif): Galatasaray 1 Eylül  – 30 Kasım 2021 döneminde (2. çeyrek) 96,2mn TL ana ortaklık net dönem zararı açıklamıştır. Bir önceki yılın aynı çeyreğinde 169,7mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydedilmişti. Galatasaray’ın bu çeyrekteki brüt karı 4,1mn TL’yi göstermiştir. Geçen yılın aynı çeyreğindeki brüt zarar 118,2mn TL idi. İkinci çeyrekte 27,6mn TL’lik faaliyet zararı kaydeden şirketin net finansman giderleri 67,5mn TL olmuştur. 1,2mn TL’lik vergi gideri sonrasında şirketin ana ortaklık net dönem zararı 96,2mn TL’yi göstermiştir. 2. çeyrek zararına karşın ilk çeyrekteki kar rakamına bağlı olarak 6 aylık ana ortaklık net dönem zararı 59,3mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir. 2020’nin 6 aylık dönemindeki ana ortaklık net dönem zararı 209,3mn TL idi.

Trabzonspor Sportif (TSPOR, Sınırlı Negatif): Trabzonspor 1 Eylül  – 30 Kasım 2021 döneminde (2. çeyrek) 177,6mn TL ana ortaklık net dönem zararı açıklamıştır. Bir önceki yılın aynı çeyreğinde 49,9mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydedilmişti. Trabzonspor’un bu çeyrekteki brüt zararı 71,4mn TL’yi göstermiştir. Geçen yılın aynı çeyreğinde 45,1mn TL brüt kar açıklamıştı. 76,3mn TL’lik faaliyet zararı kaydeden şirketin net finansman giderleri 83mn TL olmuştur. 0,5mn TL’lik vergi gideri sonrasında şirketin ana ortaklık net dönem zararı 177,6mn TL’yi göstermiştir. İlk çeyrekteki zararına bağlı olarak 6 aylık ana ortaklık net dönem zararı 244,4mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir. 2020’nin 6 aylık dönemindeki ana ortaklık net dönem zararı 102,8mn TL idi.

SEKTÖR HABERLERİ 

Akaryakıt: Benzinin litre fiyatında bugünden geçerli olmak üzere 46 kuruş zam geldi.

EPDK: Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), mevcut faturalarda 2021 Aralık ayını kapsayan tüketimin eski tarife, 2022 Ocak’taki tüketimin yeni tarifeden hesaplandığı bilgisini verdi. Dönem faturasında yalnız Ocak tüketiminin günlük 5 kilovatlık bölümü indirimli olarak hesaplandı. Kurumun internet sitesinde yer alan Fatura Hesaplama Modülü ile nihai fatura bedeli kontrolü yapılabileceği açıklandı.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Çemaş Döküm Sanayi (CEMAS): Şirketin bağlı ortaklığı Özışık İnşaat ve Enerji A.Ş., Bulgaristan/Sofya’da gayrimenkul yatırımları yapmak üzere 100bin Bulgar Levası sermayeli Isıklar Real Estate EOOD unvanlı  %100 iştirak ettiği bir şirket kurduğunu açıklamıştır.

Kontrolmatik Teknoloji (KONTR): Şirket’in bağlı ortaklığı Pomega Enerji Depolama Teknolojileri A.Ş. bünyesinde, toplam kapasitesi 1000MWh ve toplam yatırım bedeli tahmini 180mn USD olan 3 fazda Ankara Polatlı OSB’deki yaklaşık 100 dönümlük arazi üzerinde yapılması planlanan ve Türkiye’nin ilklerinden olacak “Lityum İyon (LiFePO4) Batarya Hücresi ve Enerji Depolama Sistemleri Fabrikasının” 250MWh net kapasiteli birinci fazının temel atma töreni 25 Ocak Salı günü Ankara Polatlı Organize Sanayi Bölgesi’nde yapılacaktır.

Şirket’in bağlı ortaklıklarından Progresiva Enerji Yatırımları Tic. A.Ş. tarafından, Yurt genelinde, müstakil 250MW bağlantılı ve 1000MWh kapasiteli elektrik depolama tesisi kurulum ve 30 yıl süreyle işletimi için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumuna  (EPDK) başvuru gerçekleştirildi. Elektrik Depolama tesis teknolojisi olarak Lityum-İyon depolama birimleri ve sistemleri kullanılacaktır.

Manas Enerji Yönetimi (MANAS): Şirket, daha önce KAP’ta İGDAŞ A.Ş tarafından “2022 Yılı Doğalgaz Sayacı Alımı” için açılan 260961 adet muhtelif doğalgaz sayacı alımı ihalesine kısmi teklif ile katılım sağlayıp 20 kalemden oluşan ihalenin 16 kaleminde 29,2mn TL bedel ile en uygun teklif sahibi durumunda olduğu açıklamıştı. İGDAŞ A.Ş tarafından Şirkete 16 kalem için “Sözleşmeye davet” yazısı gönderildiği açıklandı.

FAİZ PİYASALARI

Çarşamba günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %14 seviyesinde gerçekleşti. TCMB dün 48 milyar TL’lik (%14’ten, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise haftalık repo ihaleleri kaynaklı 332 milyar TL oldu.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %1,87 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,82-%1,90 bandında hareketin ardından %1,87 seviyesinden günü kapattı. 

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinde faizlerde kısa vadeli tarafta sınırlı düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta ise sınırlı değişimler gözlendi. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta 10 baz puana varan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 5 baz puana varan değişimler görüldü. 

GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ


 

Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
güvenilir casino siteleri Bahiscom - Tipobet Giriş Sahabet Sahabet
Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -